Atnaujinta 2022-04-25
Sukurta 2022-04-25

Kaip sukurti paprastą pinigų srautų ataskaitą

Pinigų srautų ataskaita rodo, kiek pinigų atkeliauja į bendrovės sąskaitą, kiek iš jos iškeliauja ir kokia sparta. Pinigų srautus savo bendrovės sąskaitoje pirmiausia verta sekti tam, kad galėtumėte palaikyti joje teigiamą likutį.

Pinigų srautų ataskaitą taip pat galima naudoti darant išvadas apie verslo pelningumą ir likvidumą. Be to, tai padeda priimti teisingus sprendimus ir tiksliau sudaryti biudžetą.

Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl pinigų srautų ataskaita naudojama priimant verslo sprendimus ir pateiksime svarbiausius rodiklius, reikalingus pinigų srautų ataskaitai parengti. 

Paprastas pinigų srauto skaičiavimas 

Paprastoje pinigų srauto ataskaitoje pateikiama informacija apie bendrovės išlaidas ir pajamas. Mažoms įmonėms paprasta pinigų srautų ataskaita suteikia galimybę lengvai stebėti pinigų srautą ir vizualizuoti verslo ateitį. 
Skaitykite daugiau – kodėl pinigų srautai itin svarbūs MVĮ?

Paprastoje pinigų srautų ataskaitoje yra bent šie rodikliai:

Išlaidos 

  • Atlyginimai ir susijusios išlaidos 
  • Kiti pastovieji kaštai, pvz., nuoma, draudimas ir įranga 
  • Įsigijimai 
  • Paskolų grąžinimas 
  • PVM įmokos 
  • Mokesčiai 

Pajamos 

  • Pardavimo pajamos 
  • Būsimi pardavimai 
  • PVM permokų grąžinimas 
  • Subsidijos verslui 
  • Paskolos 
  • Kitos pajamos 

Naudodamiesi šiuo rodiklių sąrašu galite patys parengti pinigų srautų ataskaitą, bet nepamirškite, kad visada galite kreiptis į specialistą dėl išsamios pinigų srautų ataskaitos parengimo paslaugų. Taip pat galite iš interneto atsisiųsti nemokamus „Excel“ šablonus paprastoms pinigų srautų ataskaitoms parengti.

Jei norite patys parengti pinigų srautų prognozę, kuriai nebepakanka paprastos pinigų srautų ataskaitos, skaitykite toliau einantį skyrių apie tai, kaip savarankiškai parengti išsamesnę pinigų srautų ataskaitą. 

Pinigų srautų ataskaitos vertinimas

Naudokite toliau pateiktą pinigų srautų ataskaitos formulę, kad greitai įvertintumėte savo bendrovės pinigų srautus. Formulės paskirtis yra identifikuoti jūsų bendrovės pinigų srautus ateičiai ir suformuoti jos dabartinės finansinės padėties vaizdą. 
Pinigų srautų ataskaita dažnai skirstoma į tris dalis: pagrindinės veiklos, finansinės veiklos ir investicinės veiklos pinigų srautai. Todėl žemiau esančioje formulėje rasite visų šių trijų komponentų reikšmes. 
Pinigų srautų ataskaita padės nustatyti, kiek produktų ar paslaugų reikia parduoti, norint padengti dabartinės pagrindinės, finansines ir investicinės veiklos kaštus. 

Veiklos rezultatai

+ Nuvertėjimas ir amortizacija 
+ Apyvartinio kapitalo padidėjimas 
+ Privalomųjų atidėjimų padidėjimas
+ Finansinės veiklos pajamos 
- Finansinės veiklos išlaidos 

Mokesčiai

+ Neįprastos pajamos 
- Neįprastos išlaidos
+ Investicijos (grynosios) 
+ Investicijų ir ilgalaikių gautinų sumų padidėjimas  
- Ilgalaikių paskolų padidėjimas
- Trumpalaikių paskolų, už kurias mokamos palūkanos, padidėjimas 
+ Skolinto kapitalo padidėjimas 
+ Apmokėto kapitalo (išskyrus išmokamus dividendus) padidėjimas
- Dividendų išmokėjimas 
- Gautinų paskolų padidėjimas
+ Pinigai ir pinigų ekvivalentai laikotarpio pradžioje 
 - Pinigai ir pinigų ekvivalentai laikotarpio pabaigoje 
= Pinigų srautas 

Pinigų srautų prognozė 

Pinigų srautų ataskaitos paskirtis yra parengti bendrovės pinigų srautų prognozę, kuria bandomi nuspėti bendrovės pinigų srautai ateityje. Pinigų srautų ataskaita yra ne praeities duomenų įrašas, o ateities pinigų srautų prognozė, todėl skaičiai turi būti realistiški.

Daugelis bendrovių, besispecializuojančių verslo ir finansų valdymo srityse, teikia pinigų srautų ataskaitų sudarymo paslaugą, kurią vadina pinigų srautų prognoze. Tai yra iš anksto parengtos metodikos ir programinė įranga, kuri kiek įmanoma palengvina verslo planavimą ir pinigų srautų prognozavimą. Taip pat šios bendrovės teikia ekspertų pagalbą tokią programinę įrangą naudojant. 
Pinigų srautų prognozavimas dažnai naudojamas kaip trumpalaikė priemonė - tai visiškai priklauso nuo veiklos srities ir ilgalaikių prognozių tikslumo. Žinoma, taip pat galima parengti ilgalaikę, pvz., metų ar ilgesnio laikotarpio, pinigų srautų prognozę, kuri padėtų valdyti bendrovę. 

Pinigų srautų prognozė padeda bendrovei identifikuoti būsimus mokėjimo sunkumus ir iš anksto jiems pasiruošti ar net jų išvengti.

Pinigų srautų ataskaitos forma 

Jei norite patys tvarkyti savo verslo finansus ir parengti pinigų srautų ataskaitą savarankiškai, jums gali padėti jau paruoštos nemokamos pinigų srautų ataskaitos formos iš interneto.

Ieškodami pagal raktažodžius „nemokama pinigų srautų ataskaitos forma“ (arba angliškai – „free cash flow statement template“) tikrai rasite paprastą naudoti pinigų srautų ataskaitos formą, tinkamą jūsų verslui. Daug pinigų srautų ataskaitų skaičiuoklių yra „Excel“ formato, todėl norint jas naudoti reikės kompiuteriui skirtos arba internetinės „Microsoft Excel“ versijos.

Verta prisiminti, kad mokamos finansų valdymo paslaugos visada siūlo daugiau nei nemokamos. Todėl prieš taupant verta patikrinti, galbūt mokamos pinigų srautų ataskaitos skaičiuoklės jūsų verslui tiks geriau. 

Pinigų srautų ataskaitos rengimas 

Pinigų srautų ataskaitą verta parengti iškart, kai tik turėsite verslo planą, kad žinotumėte, ko tikėtis iš artimiausiųjų mėnesių finansinės perspektyvos.

Mažoms įmonėms lengva parengti pinigų srautų ataskaitą pačioms, naudojant pinigų srautų formulę arba iš anksto paruoštą pinigų srautų ataskaitos formą. 

Kita vertus, jei atrodo, kad parengti pinigų srautų ataskaitą sunku, gali praversti pagalba iš šalies. Ypač šiek tiek didesnėms bendrovėms gali vertėti samdyti finansų specialistą. 

Norint parengti pinigų srautų ataskaitą, reikia žinių apie sąveiką tarp klientų ir pardavimo proceso; ją reikia naudoti kaip priemonę rengiant bendrovės biudžetą („Cash flow forecasting for efficient cash management. Case: Kraatz Group“, 32 psl., Jesse Lingman 2017 m.).

Pinigų srautų ataskaitos parengimas padeda bendrovei vizualizuoti savo finansų ateitį. Apskritai pinigų srautų ataskaita padeda vadovams priimti tinkamus verslo sprendimus.

Pinigų srautų ataskaitos šablonas 

Nemokamas pinigų srautų ataskaitos šablonas – tai paprasta naudoti priemonė mažų įmonių savininkams, norintiems pinigų srautų prognozes rengti savarankiškai. Pavyzdžiui, internete galima rasti „Microsoft“ pinigų srautų ataskaitos šabloną: panaudojus paieškos terminus „cash flow statement template“ (pinigų srautų ataskaitos šablonas) jį galima nemokamai atsisiųsti ir naudoti savo verslui.

Padidinkite apyvartinį kapitalą kartu su partneriu 

Bendrovė „CapitalBox“ supranta likvidumo iššūkius, su kuriais gali susidurti bendrovės, ir teikia verslui apyvartinį kapitalą. Mūsų specializacija – greitos ir paprastai suteikiamos paskolos nuo 2 000 iki 350 000 €, įskaitant paskolas verslui be užstato.

Lietuvoje yra tūkstančiai patenkintų mūsų klientų, esame pirmaujanti Europoje internetinė MVĮ finansavimo platforma. Teikiame bendrovėms nemokamas finansų konsultacijas ir įvairias verslo paskolas. 

APIE MŪSŲ VERSLO PASKOLAS SKAITYKITE DAUGIAU