Atnaujinta 2020-09-29
Sukurta 2022-05-20

Rodikliai padėsiantys padidinti jūsų rekomendacijų programos efektyvumą

Yra daugybę veiksnių, nuo kurių priklauso ar jūsų rekomendacijų programa bus sėkminga – nuo kanalų, kuriuose jūsų klientai dalinasi ja, iki jūsų strategijos reklamuojant ją. Tačiau aišku viena, kad svarbiausių rodiklių stebėjimas padės įvertinti jūsų programos efektyvumą ir atrasti vietas, kurias reiktų šiek tiek patobulinti. 

Pažiūrėkime, kuriuos rodiklius, pasak ekspertų, turėtume stebėti valdant rekomendacijų programą: 

  

Įsitraukimas (ambasadoriai) 

Šis rodiklis rodo kiek žmonių užsiregistravo jūsų rekomendacijų programoje (tapo ambasadoriais, kurie rekomenduoja jūsų verslą kitiems) ir iš kokių kanalų atėjo tos registracijos. Svarbu žinoti, jog šis rodiklis neparodo ar jie pasinaudojo šia programa ir rekomendavo jus savo draugams ir jei tai padarė, kiek kartų (tam yra kitas rodiklis). 

Su šiuo rodikliu mes galime stebėti mūsų programos reklamavimo efektyvumą. Jeigu jūsų programos įsitraukimas mažas, vadinasi kažkas negerai su jūsų reklama arba su auditorija, kurią šiuo metu pasiekiate. 

Remdamiesi šiuo rodikliu, testuokite naujus pranešimus ir kanalus, kol atrasite tinkamą kombinaciją. 

 

Dalijimosi norma (ambasadoriai) 

 

Šis rodiklis parodo kiek ambasadorių aktyviai naudojasi jūsų rekomendacijų programa dalindamiesi ja su savo draugais ir ar jiems tai lengva padaryti. 

Šis rodiklis taip pat parodys kokiuose kanaluose jūsų ambasadoriai dalinasi jūsų programa labiausiai – socialiniai tinklai, el. paštas, atskira nuoroda, specialus kodas ir kt. Ši informacija padės jums nuspręsti kur reklamuoti savo rekomendacijų programą: 

Kokiuose kanaluose. 

Atlikite AB testus kiekvienam kanalui ir tokiu būdu pagerinti savo konversijų rodiklį. 

Mažas dalijimosi skaičius gali taip pat reikšti, jog ambasadoriams yra sunku naudotis jūsų rekomendacijų programa. Pavyzdžiui, jei jūsų ambasadorių įsitraukimas aukštas, o dalijimosi rodiklis žemas, galbūt jūsų siūlomas atlygis yra per mažas arba jūsų ambasadorių naudojami dalijimosi kanalai yra netinkami. 

 

Pasiekiamumas (draugai) 

 

Šis rodiklis parodo tam tikro ambasadoriaus draugų skaičių, kurie pamatė jų pasidalintą nuorodą. Problema su šiuo rodikliu yra ta, jog dėl daugybės skirtingų kanalų, sunku ją sekti. 

Daugelis įmonių naudoja specialų internetinį puslapį į kurį nukreipia klientus. Tokiu būdu jie gali pamatyti kas juos čia atvedė (ambasadorius) ir iš kur jie atėjo (kanalas). 

 

Konversijų rodiklis 

 

Paskutinis mūsų rodiklis nurodo kiek žmonių pasinaudojo (įsigijo pirkinį, užsiregistravo ir tt.) mūsų rekomendacijų programa dėl to, kad ją rekomendavo vienas iš mūsų ambasadorių.  

Tai yra pats svarbiausias rodiklis, kuris nusako rekomendacijų programos efektyvumą ir sėkmę. Kiti rodikliai tik padeda nustatyti ar jūsų rekomendacijų programa yra lengva naudotis ir ar jūsų pasiūlymas yra pakankamai patrauklus jūsų auditorijai ir jų draugams. 

Optimizuoti ir pagerinti rekomendacijų programą nėra lengva užduotis, tačiau su šiek tiek laiko ir pakankamai testavimo, jūs galite sukurti išties įspūdingą programą, kuri gali stipriai prisidėti prie visos įmonės sėkmės.  

Jei dar savo versle nesate išbandę rekomendacijų programos, perskaitykite mūsų naujausią straipsnį apie rekomendacijos programas.